Premierul interimar Ludovic Orban i-a cerut, marţi, ministrului Sănătăţii să prezinte un plan de creştere rapidă a numărului de epidemiologi.
În cadrul ședinței de guvern de marți seara, Ludovic Orban a spus că riscul de difuzare a coronavirusului poate fi redus semnificativ în condiţiile derulării cât mai rapide a anchetelor epidemiologice.
„Creşteţi efectivele de medici implicaţi în anchetele epidemiologice, găsiţi soluţii cu cei 20 de absolvenţi care, în momentul de faţă, nu au locuri de muncă. Avem medici epidemiologi care nu au locuri de muncă, avem nevoie de epidemiologi ca de aer. Deci, ei trebuie implicaţi, găsite soluţii, semnate contracte de colaborare şi găsită o perspectivă de angajare pentru medicii epidemiologi. De asemenea, trebuie implicate şi alte categorii de medici care au capacitate efectivă de a derula”, a declarat premierul Orban în debutul ședinței de guvern.
Am înţeles că ministrul Apărării a mobilizat şi domnia sa efectivele de medici epidemiologi care, pot, din zona apărării, să fie implicaţi şi, practic, aveţi un sistem de implicare imediată pentru derularea anchetelor epidemiologice” – Ludovic Orban, premierul interimar.
Viteza de derulare a anchetelor epidemiologice este esențială, spune Orban, pentru a identifica toate persoanele care au intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu coronavirus.
„Am înţeles că ministrul Apărării a mobilizat şi domnia sa efectivele de medici epidemiologi care, pot, din zona apărării, să fie implicaţi şi, practic, aveţi un sistem de implicare imediată pentru derularea anchetelor epidemiologice. Asta, vă spun, poate reduce dramatic riscul de difuzare în cazul în care noi avem capacitatea de a derula anchetele epidemiologice rapid pentru a găsi persoanele care au intrat în contact şi, ulterior, să stabilim şi persoanele care au intrat în contact cu persoanele care au intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv. E fundamental, viteza de derulare, iar pentru creşterea vitezei de derulare şi aici, domnule ministru Vela, nu este suficient să aflăm persoanele, trebuie să le identificăm”, a cerut Orban, în cadrul şedinţei de Guvern.
Medicul Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitală, a atras atenția încă din februarie, la Gândul LIVE cu Emma Zeicescu, asupra necesității medicilor epidemiologi în spitalele din România.
”Este o realitate lipsa de medici epidemiologi din spitalele de la noi. O știe orice conducere de spital din România. Eu am reușit abia după 7 ani să angajez un epidemiolog, dar acum nu mai am nicio infecție nosocomiale de trei ani încoace. Nu ar trebui să existe un spital în România care să nu aibă un medic epidemiolog”, a declarat Monica Pop la Gândul LIVE.